Serije - info

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Digitalizacija u Srbiji

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Digitalizacija u Srbiji taj Ned Mar 18, 2012 11:51 am

TheLaki12


Admin
Od srede emitovanje probnog digitalnog TV signalaPrvi signal Inicijalne mreže za testiranje emitovanja digitalnog TV signala biće pušten u sredu, 21. marta sa Avalskog tornja, najavilo je danas Javno preduzeće Emisiona tehnika i veze (ETV).

Inicijalna mreža ima za cilj da upozna stanovništvo u zonama prijema, kao i emitere, sa prednostima koje nudi digitalni TV signal, a u rad se pušta i oprema dobijena kroz pretpristupne fondove Evropske unije.

Ovim činom, značajnim za Srbiju i ETV, naša zemlja počinje da ispunjava svoje medjunarodne obaveze, preuzete na Konferenciji u Ženevi 2006. godine, rečeno je Tanjugu u tom preduzeću.

Početkom rada Inicijalne mreže, Srbija pre mnogih država u okruženju realizuje preuzete obaveze na poslovima digitalnog zemaljskog emitovanja televizijskih programa.

Inicijalnu mrežu sačinjavaju 13 plus dve emisione lokacije, sa kojih će se, u periodu do konačnog gašenja analognog predajnika (kompletnog prelaska na digitalno emitovanje), istovremeno emitovati analogni i digitalni televizijski program.

Dve dodatne emisione lokacije - Košutnjak i Stojčino brdo, predviđene su za formiranje SFN (Single Frequency Network) mreže na teritoriji grada Beograda, na istoj frekvenciji.

U skladu sa usvojenom Strategijom Vlade Srbije o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje radio i televizijskog programa u Republici Srbiji i Pravilnikom o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa i pristupu multipleksu u zemaljskoj, digitalnoj radiodifuziji, signal emitovan u Inicijalnoj mreži biće po standardu DVB-T2, uz primenu MPEG-4 kompresije video signala.

2 Re: Digitalizacija u Srbiji taj Uto Mar 20, 2012 2:18 am

TheLaki12


Admin
Inicijalna mreža od srede

Digitalno emitovanje televizijskog programa kroz mrežu zemaljskih predajnika nesumnjivo je veliki korak napred koji će imati bitnog uticaja na sam karakter ovog medija. Može se slobodno reći da je to najznačajnija promena još od vremena uvođenja televizije u boji. Mogućnost mnogostrukog povećanja broja televizijskih programa koji se mogu emitovati, potencijalno osetne uštede električne energije, pa time i novca, na predajnim tačkama, otvaranje vrata novim interaktivnim servisima i intenzivnoj dvosmernoj komunikaciji sa gledalištem, samo su neki od novih dometa koje nudi digitalna TV.

Kao i televizija u boji tako i digitalna televizija nije više stvar izbora već je neminovnost za sve TV stanice u svetu. Međunarodna obaveza da se štiti analogno emitovanje TV programa, na snazi je do 17. juna 2015. godine, što u osnovi znači da se do tada mora završiti proces digitalizacije.


Tokom 2011. godine, JP ETV je izgradilo mrežu od 13 predajnika i 2 repetitora koji rade na istoj frekvenciji kao i matični predajnik i time su se stekli uslovi za početak digitalnog emitovanja u Srbiji. Najveći deo opreme za formiranje mreže obezbeđen je iz IPA fondova Evropske unije uz pomoć Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva RS, a sama realizacija mreže (planiranje, projektovanje, montaža i testiranje) delo je stručnjaka ETV, dok su potrebne dozvole izdale nadležne agencije RATEL i RRA.

Od 21. marta 2012. Srbija će se pridružiti većini evropskih zemalja u kojima je započet proces prelaska sa analognog na digitalno emtovanje TV programa, jer će toga dana biti puštena u rad mreža digitalnih predajnika i time zvanično započeti prelazak sa analognog na digitalno emitovanje TV programa kroz mrežu zemaljskih predajnika, navodi se u saopštenju JP ETV povodom početka rada Inicijalne mreže.

Usvojeni standard za emitovanje u Srbiji je DVB-T2, trenutno najmoderniji i najefikasniji, kompresioni standard je MPEG-4.10 (H264/AVC).

Emisione lokacije i kanali Inicijalne mreže su:

1. Avala 27. UHF
9. Užice-Zabučje 57. UHF
2. Niš Gorica 21. UHF
10. Loznica-Gučevo 27. UHF
3. Subotica 47. UHF 11. Novi Pazar-Šutenovac 64. UHF
4. Kruševac Goč 26. UHF 12. Valjevo-Pećina 42. UHF
5. Vršac 54. UHF 13. Raška-Gradac 47. UHF
6. Ovčar 64. UHF
7. Priboj Bić 66. UHF 14. Košutnjak 27. UHF
8. Crveni Čot 31. UHF 15. Stojčino Brdo 27. UHF
U okviru Inicijalne mreže biće emitovano 10 TV programa u standardnoj (SD) rezoluciji i jedan TV program u visokoj (HD) rezoluciji.

Prema odluci RRA u Inicijalnoj mreži mogu da budu emitovani programi sledećih TV stanica:

1. RTS 1
2. RTS 2
3. RTS DIGITAL
4. PINK
5. B92
6. PRVA
7. AVALA
8. HEPI
9. RTV 1
10. STB
11. RTS HD

Prema proceni stručnjaka JP "Emisiona tehnika i veze", stvarno stanje će biti poznato posle detaljnih merenja koje će se obavljati u narednim mesecima. Digitalni signal iz Inicijalne mreže moći će da primi oko 40% stanovništva Srbije. Inicijalna mreža je u eksperimentalnoj fazi i namenjena je za testiranje sistema, predajnika, prijemnika, različitih parametara i mogućnosti prostiranja i prijema.

Za prijem digitalnog signala Inicijalne mreže neophodno je:
- TV prijemnik sa DVB-T2 tjunerom ili
- poseban eksterni uređaj koji dekoduje digitalni signal i omogućava da se on prati na standardnom TV prijemniku (set-top-boksu) - STB ili
- poseban hardversko-softverski dodatak koji omogućava prijem digitalnog signala na PC računaru.

Inicijalna mreža je dizajnirana za prijem pomoću krovnih antena, a samo oni gledaoci koji su blizu predajnika mogu da ostvare prijem i pomoću sobnih antena, što bi inače trebalo da bude normalan način prijema kada mreža za digitalno emtovanje bude potpuno gotova.
Više detalja o digitalnom emitovanju, mogućnostima sistema i načinima za prijem možete naći i na sajtu www.etv.rs.

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu