Serije - info

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Da li će klasična knjiga nestati?

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Da li će klasična knjiga nestati? taj Ned Mar 18, 2012 10:26 am

Marko


Admin
Na policama knjižara i dalje stoje knjige, ali na kućnim policama bi ih u dogledno vreme moglo biti sve manje. Razlog za to leži u pojavi elektronske, digitalne “knjige nad knjigama“, takozvane e-knjige.

Elektronska knjiga omogućava da sa sobom nosite celu biblioteku.

Elektronska knjiga ili popularno nazvana, e-knjiga (E-Book), jeste uređaj koji oblikom podseća na knjigu, ali umesto papira, tu je ekran na kome je tekst zapisan u digitalnom obliku. Pre malo više od dve nedelje, ovo čudo tehnike stiglo je u knjižare širom Nemačke. Posetili smo jednu od knjižara u kojoj je izložena „knjiga nad knjigama“ , i radoznali posetioci mogu slobodno da je testiraju.

Osnovne karakteristike

Težak oko 260 grama i tanji od bilo koje džepne knjige, ovaj uređaj ima memoriju za pohranjivanje oko 160 elektronskih naslova, a uz memorijsku karticu broj se penje na neverovatnih 13.000. Reklamna poruka glasi: Napokon na odmor možete da ponesete celu biblioteku i da čitate, čitate, čitate. Ako ste knjiški moljac to je u redu, ali ako ste društveni tip, onda ovo i nije za vas. Postupak pohranjivanja knjiga je jednostavan, dovoljno je imati internet vezu i svoj omiljeni naslov možete u kratkom roku da kupite i skinuti s interneta i pohranite ga na uređaj. Ekran je napravljen uz pomoć takozvane zv. e-ink tehnologije (elektronske tinte), što znači da je jasnoća teksta uporediva s onom koju ima dnevna štampa. Za one koji slabije vide nudi se mogućnost povećanja slova i do 150 odsto, pri čemu redovi i prelom stranice odgovaraju veličini ekrana.

Štednja papira i očuvanje šuma

A šta je sa romantičnim kaminom, udobnim ćebetom i uživanjem klasičnih čitalaca?

Ako ste protivnik noviteta i žučni branilac klasične knjige, sigurno vam nije palo na pamet da pojava ovog uređaja znači i štednju papira i očuvanje šuma. Nadamo se da ovaj argument nije razveselio samo piromane i članove Zelenih, već da su svi svesni važnosti zelenih površina u današnjem vremenu. Trenutna cena e-knjige je 299 evra, ali se u “dogledno“ vreme očekuje sniženje. Za izdavače elektronska knjiga predstavlja važan izum jer ih rasterećuje brda papira. Slično je i sa studentima koji bi, u pravom smislu te reči. mogli rasterećeno da putuju. Uprkos svim prednostima e-knjige, one još nisu pronašle put do običnog smrtnika. Da li je razlog visoka cena ili “papirnata knjiga“ jednostavno nezamenjiva? Na odgovor ćemo pričekati. U međuvremenu idite u knjižare i kupite “knjigu od papira“ jer će možda u skoroj budućnosti postati antikvitet.

Kakvo je vase misljenje o ovome?

http://serije-info.serbianforum.info

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu